Smørbrød

De fleste skygger i livet vårt, skyldes at vi selv står i veien for solen.

Ukjent

Smørbrød til konfirmasjonsselskapet

Smørbrød kan være et godt valg til en konfirmasjon man har i hjemmet. Vi gir dere oppskrifter på forskjellige smørbrød.

Gravlakssmørbrød

Gravlaks

Reker

Reker

Roastbiff

Roastbiff

ko-smoe-59598

Karbonade

ko-smoe-998766

Spekeskinke

ko-smoe-9759604

Leverpostei

ko-smoe-8029709

Skinke

ko-smoe-3581904

Svinestek

Oppskrifter

Gravlakssmørbrød

Gravlaks

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
ca 5 blader ruccola
2-3 skiver gravlaks
1-2 ts sennepssaus eller pepperrotkrem
en god klype alfalfa spirer

Framgangsmåte

Smør skiven og legg på ruccola revet i passe biter.
Legg på gravlaks slik at den kommer litt opp i høyden.
Ha på sennepssaus eller pepperrotkrem.
Pynt med en klype alfalfaspirer.

Sennepssaus

Fra ”Ein smak frå norsk natur” – Arne Brimi

Oppskriften er nok til 8-10 smørbrød

2 ss sennep
1 ss sukker
½ ss eddik
litt salt og knust hvit pepper
3 ss olje
finhakket dill

Pisk det hele godt sammen.

Pepperrotkrem

Oppskriften er nok til 8-10 smørbrød

1-2 dl kremfløte - stivpisket
1-2 dl rømme eller crème fraiche
½ stk sitron - valgfritt
1-2 ts sukker
salt
2 ss frisk pepperrot

Bland krem og rømme eller crème fraiche.
Smak til med sitronsaft, sukker, salt og revet pepperrot.

Vær forsiktig med pepperroten, smaken blir sterkere når kremen har stått en stund.

Reker

Beregn 1 kg ferske reker til 10 smørbrød. Ferske reker smaker så absolutt best!

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
2 salatblad (grønt og rødt)
1 håndfull rensede reker
1-2 ss eggesalat
evt. en dash majones
1 skive sitron
2 persilledusker

Framgangsmåte

Smør skiven og legg på salat.
Ha på 1-2 ss eggesalat og en håndfull reker.
Skjær et dypt snitt i sitronskiva, vri den litt og sett den oppå rekene.
Pynt med persille.

Eggesalat

Oppskriften gir nok eggesalat til cirka 10 smørbrød.

6 hardkokte egg - hakket
1 dl majones
1 dl rømme – dersom ønsket
1/4 salt
1/4 ts nykvernet pepper

Denne salaten smaker godt med bare majones, men blir mildere med rømme.

Bland majones og rømme. Rør så mye som du ønsker av den sammen med eggene.
Smak til med salt og pepper.

Roastbiff

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
et par blader salat
1-2 ss potetsalat
2 skiver roastbiff
1 god klype alfalfa spirer
1 skive agurk og ½ sherrytomat eller
1 skive sylteagurk og 1 hermetisk sølvløk

Framgangsmåte

Smør skiven og legg på salat.
Ha på potetsalat.
Legg på roastbiff slik at den kommer litt opp i høyden.
Pynt med en klype alfalfaspirer.
Tre agurk og tomat eller sylteagurk og sølvløk på smaksnøytral tannstikker og fest på toppen.

Potetsalat til 3 smørbrød

Beregn 1 middels potet til 3 smørbrød.
Kok gjerne potetene dagen i forveien og oppbevar dem i kjøleskap.

1 kald, kokt potet i små terninger
1 ts hakket purre
1/2 ts hakket sylteagurk – valgfritt
2 ss majones og rømme
evt 1/2 ts sennep
1/8 ts salt
1/8 ts pepper

Bland alt sammen i en bolle. Smak til med salt og pepper.

Karbonade

Ingredienser
1 skive loff eller annet brød
meierismør
1 karbonade
1-2 ss stekt løk
2 dusker persille
1 sherrytomat
evt. 1 rødbete, 1 sylteagurk

Framgangsmåte

250 g karbonadedeig
1 egg
2 ts potetmel
4 ss vann
1/2 ts salt
1/4 tspepper
Bland sammen karbonadedeig, potetmel, salt, pepper. Rør inn egg.
Bland i vann til passe konsistens.
Stekes 2-3 min på hver side i smør eller kaldpresset olivenolje. Middels varme.
Avkjøl på rist. Dersom du har karbonadene oppå papir trekkes stekefettet av.

Karbonader

250 g karbonadedeig
1 egg
2 ts potetmel
4 ss vann
1/2 ts salt
1/4 tspepper
Bland sammen karbonadedeig, potetmel, salt, pepper. Rør inn egg.
Bland i vann til passe konsistens.
Stekes 2-3 min på hver side i smør eller kaldpresset olivenolje. Middels varme.
Avkjøl på rist. Dersom du har karbonadene oppå papir trekkes stekefettet av.

Stekt løk

Beregn 1 middels løk til 1 smørbrød.
Løken kan stekes og oppbevares i kjøleskap i flere dager.
Passer også godt til pølse i brød eller lompe.
Blanding av olje og smør gir løken en flott farge og deilig smak.

½ kg løk – skåret i tynne ringer
2 ss meierismør
2 ss kaldpresset olivenolje
2 ss sukker
1 ts Worcestershire sauce

Løken blir best om den stekes over lang tid med lav temperatur.
Smelt smør og ha i olje. Tilsett løk, sukker og Worcestershire sauce. Bland sammen.

Rør i løken med jevne mellomrom, pass på at den ikke blir brent. Smak til etter hvert, den skal smake litt søtlig.
Løken er ferdig stekt når den er mørkebrun.

Avkjøl.

Spekeskinke

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
grønn salat, f.eks. Krispi
2 skiver spekeskinke
2 stk asparges
1 klype alfalfa spirer
1 liten skive melon
1 blå drue

Framgangsmåte

Smør skiven og legg på salat.
Legg spekeskinken på slik at den kommer litt opp i høyden.
Dander asparges oppå og dryss på litt alfalfaspirer
Tre melon (vi valgte Gala) og drue på en smaksnøytral tannpirker og fest på toppen slik at aspargesen ligger på plass

Forvelling av asparges

Fersk asparges smaker aller best, men hermetisk smaker også godt.

Brekk av det nederste på aspargesen.
Bruk en potetskreller til å ta av skallet dersom dette er trevlete.

Ha asparges oppi godt med lettsaltet, fosskokende vann. La koke i ca 2 min.

Avkjøl i dørslag under rennende, kaldt vann. La tørke.

Leverpostei

Vi laget ikke så mange smørbrød med leverpostei – det skulle vi har gjort! De smakte fortreffelig og var veldig enkle å lage. Disse smørbrødene forsvant først av alle vi serverte. Vi brukte leverpostei fra Kronborg som vi skar i tykke skiver.

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
grønn salat, f.eks. Krispi
2 skiver god leverpostei
½ sherrytomat
1 skive stekt bacon
1 liten stekt sjampinjong
en dusk persille

Framgangsmåte

Stek bacon over lav varme til gyllent, men ikke brent. Kan oppbevares i kjøleskap noen dager.
Smør skiven og legg på salat.
Legg på leverpostei og dryss på litt persille.
Tre tomat, bacon og sjampinjong på smaksnøytral tannstikker og fest på toppen.

Skinke

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
salat
2 skiver god skinke
eggerøre
2 aspargestopper
en klype alfalfa spirer
1 skive agurk
½ sherrytomat

Framgangsmåte

Smør skiven og legg på salat.
Rull skinke rundt litt eggerøre og legg rullene oppå salaten – gjerne i kors oppå hverandre.
Legg asparges oppå skinken og ha en klype alfalfaspirer oppå disse.
Tre agurk og tomat på smaksnøytral tannstikker og fest på toppen.

Eggerøre

1 egg til to smørbrød
2 ss melk eller vann
1/8 ts salt
1/8 ts pepper

Stekes i smør eller kaldpresset olivenolje over lav varme.
Kan med godt resultat stekes på bakepapir i stekeovn og skjæres i fine biter etterpå.

Svinestek

En oppskrift på smørbrød med svinesteik og surkål som smaker helt utmerket selv om alle ingrediensene er kjøpt ferdig tilberedt. Veldig hurtig og enkelt å tilberede!

Ingredienser

1 skive loff eller annet brød
meierismør
salat – gjerne to typer
2 skiver svinesteik
1-2 ss ferdigkjøpt surkål
2 biter ananas
1 sviske
1 sherrytomat
1 dusk persille

Framgangsmåte

Sil surkålen i et dørslag.
Smør skiven og legg på salat.
Legg på svinesteik slik at den kommer litt opp i høyden.
Ha surkål oppå svinesteika og pynt med litt persille.
Tre ananas, sviske, ananas og tomat på smaksnøytral tannstikker og fest på toppen.